Ilmanvaihtokanavat pitää muistaa nuohota säänöllisin väliajoin.

Ilmanvaihtokanavan nuohous pitää sisäilman puhtaana

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmön talteenotolla on yleistynyt nyt 2000-luvun omakotitalorakentamisessa. Kun kyseessä on sähköllä toimiva kone, ovat sen säädöt, puhtaus, toiminta ja huolto avainasemassa sen toiminnan ja talon terveellisyyden kannalta. Ilmanvaihto heikkenee ja sisäilman laatu huononee helposti huomaamatta, joten pidä ilmanvaihtokoneesta ja -kanavasta hyvää huolta.

Mikä on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto?

Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa niin tulo- kuin poistoilmakin liikkuu kodin sisällä hallitusti koneen avulla tulokanavasta huoneistoon ja poistokanaviston kautta ulos. Mekaanisesti tuotettu ilmavaihto varmistaa tasaisen ilmanvaihdon, kun se on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa. Etenkin koneen teholla ja ilmanvaihtoventtiilien säädöillä voidaan vielä vaikuttaa lopulliseen toimintaa, sillä koneellisella ilmanvaihdolla voi olla myös huonontava vaikutus kodin kuntoon sekä sisäilman laatuun.

Oikein toimiva koneellinen ilmanvaihto tuottaa sinulle viihtyisän ja terveyttä ylläpitävän sisäilman, joka on huomaamatonta sen hajuttomuuden, pölyttömyyden ja vedottomuuden vuoksi. Puhtaan sisään tulevan hengitysilman lisäksi on ilmanvaihdon tärkeänä tehtävänä siirtää rakennuksessa syntyvät hiukkasmaiset ja kaasumaiset epäpuhtaudet kanaviston kautta ulos. Kaipaamme elinympäristöltämme mukavaa lämpöä sekä melutonta asuinolosuhdetta ja usein kiinnitämmekin siihen huomiota vasta, kun siinä on ongelmia.

Mikäli sinulla on tarvetta tehostaa ilmanvaihtoa hetkellisesti, on se mahdollista. Tällaisia tilanteita ovat esim. suihkun ja saunan käyttö sekä runsas pyykin pesu ja sen kuivaaminen sisätiloissa. Pitkäaikaisesti tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä asetukset on pääsääntöisesti laadittu tavallisille asetuksille. Jos jatkuva tehostaminen on tarpeen, on käänny ammattilaisen puoleen ja tutkituta mahdollisen ongelman syy.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto huomioi myös energiatehokkuuden, sillä nykyaikaiset koneet on rakennettu hyvinkin sähköä säästäviksi. Lisäksi lämmöntalteenotto toimii tuloilman lämmittäjänä, kun poistoilmasta otetaan lämpöenergia talteen. Lämmöntalteenotto ei kuitenkaan ole tarpeen kesäkeleillä.

Ilmanvaihdon tulo- ja poistoventtiilit ilmanvaihtosuunnitelmassa

Talon suunnitteluvaiheessa laaditaan myös ilmanvaihtosuunnitelma, jossa tekijän ammattitaidolla on merkitystä. Hyvin suunnitellussa ilmanvaihtojärjestelmässä tuloilma johdetaan kodin puhtaisiin tiloihin, eli olohuoneeseen, makuuhuoneisiin, saunaan sekä mahdollisen takan yläpuolelle tehostamaan takan ilmansiirtoa.

Poistoilmaa poistetaan kosteutta ja epäpuhtauksia keräävistä tiloista, joita yleisimmin ovat keittiö, sauna, suihku- ja wc-tilat, kodinhoitohuone sekä vaatehuone.

Ilmanvaihdon säännöllinen huolto ja puhdistus on tärkeää

Puhdista ja vaihda koneellisen ilmavaihtokoneen suodattimet 2-4 kertaa vuodessa. Puhdistus etenkin siitepöly- ja hyönteisajan jälkeen on tärkeää, sillä suodattimet ovat helposti tukossa ulkoa tulevasta roskasta. Pelkkä suodattimien puhdistus ei kuitenkaan riitä vaan suodattimet tulee uusia vähintään kerran vuodessa. Suodattimien kunnossapito on helppoa ja se sujuu sinulta ilman ammattilaisen apua.

Myös sisäkatoissa tai -seinissä sijaitsevien ilmanvaihtoventtiilien puhdistus hoituu itsenäisesti. Venttiili irtoaa helposti, mutta ole sen kanssa varovainen, sillä ammattilaisen asettamiin asetuksiin ei saa tehdä muutoksia. Venttiilit on hyvä puhdistaa ulkoapäin kostealla ja imuroida niiden ympäristö sekä ilmanvaihtokanavan suuaukko. Näin ennaltaehkäistät pölyn kulkeutumisen huoneilmasta kanavistoon ja ylläpidät niiden ympäristön siistinä.

Ilmanvaihtokanavisto vaatii myös huolellisen nuohouksen vähintään kymmenen vuoden välein. Tärkeää olisi muistaa teettää nuohous ammattilaisella myös heti rakentamisen päätyttyä, sillä rakentamisen aikainen lika ja pöly kertyy kanavistoon ja huonontaa ilmanvaihtoa heti rakennuksen ensimetreiltä lähtien. Tähän kun lisätään vielä kymmenen vuoden ilman kautta siirtyvät liat, noki ja pöly, on kanaviston kautta kulkeva hengitysilma vaarassa.

Mitä ilmanvaihtokanaviston nuohouksessa tehdään?

  1. Koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän kanaviston nuohous aloitetaan kanavan alipaineistuksella.
  2. Tämän jälkeen kaikki tuloilmaventtiilit suljetaan sisätiloista, jottei lika pääse sisäilmaan vaan poistuu ulos.
  3. Tämän jälkeen kiinteistön tuloputki puhdistetaan nuohousharjalla (rassi). Alipaineistuksen ansiosta kanavistoon kertynyt pöly ja lika poistuu ulos eli kanaviston lika liikkuu tulo-poistokanaviston välillä.
  4. Heti tämän jälkeen kanavisto desinfioidaan ruiskuttamalla sinne denaturoitu alkoholi. Tämä toistetaan kaikkiin tuloilmaventtiileihin.
  5. Sisätilojen jälkeen siirrytään talon katolle, josta puhdistetaan liesihormi.
  6. Lopuksi on tärkeää muistaa teettää ilmanvaihdon säätö ammattilaisella ja mitata niiden toiminta alipainemittarilla

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp