Asbesti ja usein kysytyt kysymykset – osa 1/2

Asbesti on yleisnimi useille luonnosta saataville kuitumaisille silikaattimineraaleille. Rakennusalalla asbestia on käytetty muun muassa asbestikuitujen lämmöneristävyyden, kemiallisen kestävyyden, hyvän vetolujuuden ja mekaanisen kestävyyden takia. Asbestin käyttö kiellettiin vuoden 1994 alusta. Kokosimme juttusarjan usein kysytyistä kysymyksistä asbestiin liittyen, alla osa 1/2.

Mistä asbestia voi löytyä?

Asbestin käyttö rakennusmateriaaleissa kiellettiin vuoden 1994 alusta, yleisintä materiaalin käyttö oli 1960- ja 1970-luvuilla. Asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa 1900-luvun alusta saakka.

Asbesti-infograafi Raksystems - lähes kolmannes suomalaisista asuu 1960-1970-luvuilla rakennetuissa kodeissa, jolloin asbestin käyttö oli yleisintä.

Tyypillisimpiä materiaaleja, joissa asbestia voi esiintyä, ovat vanhat putkieristeet, kuitusementtilevyt, laatoitukset sekä lattiapinnoitteena käytetyt vinyylilaatat sekä kiinnitysliimat. Asbestia voi olla muun muassa myös paloeristeissä, maaleissa, ilmanvaihtokanavissa, ovissa ja muovimatoissa.

Ohessa taulukointi materiaaleista ja aikakaudesta, jolloin asbestin käyttö kyseisessä materiaalissa oli yleistä.

Materiaali Aikakausi
Seinä- ja kattotasoitteet 1960-1974
Lattiatasoitteet 1937-1960
Lattia- ja seinälaatoitukset (laastit ja liimat) 1960-1985
Vinyylitaatat ja vastaavat 1957-1988
Muovimatot 1970-1985
Liimat 1970-1980-luku
Maalit ja pinnoitteet 1970-1988
Kuitusementtituotteet 1910-1990
Putkieristeet 1923-1990

Mitkä ovat asbestin vaarat?

Rakenteissa oleva asbesti ei ole terveydelle vaarallista, mikäli materiaali on ehjä eikä siitä irtoa kuituja. Ehjiä ja asbestipitoisia materiaaleja ei tarvitse purkaa.

Asbestin vaarallisuuteen vaikuttaa asbestin kuidun koko ja muoto, sillä keuhkoihin joutuessaan sitä ei saa poistettua sen erityisen muotonsa puolesta. Keuhkoihin joutunut asbesti aiheuttaa jatkuvaa soluärsytystä, joka on yhteydessä syövän kehitykselle. Jo lyhytaikainenkin alttius voi aiheuttaa sairastumisen.

Asbestin aiheuttamia keuhkosairauksia ovat:

  • Keuhkopussin hyvälaatuinen paksuuntuma eli asbestiplakkitauti.
  • Asbestikeuhko tai asbestipölykeuhko eli asbestoosi.
  • Keuhkosyöpä, johon sairastuu jopa noin puolet asbestoosipotilaista.
  • Keuhkopussin tai vatsakalvon syöpä eli mesotelioma.
  • Muut hengityselinsairaudet.

Miten asbestia tutkitaan?

Materiaaleissa, joissa epäillään olevan asbestia, otetaan näytepala. Näytepala tutkitaan laboratoriossa, missä selviää, sisältääkö materiaali asbestikuitua ja mikä on löydetyn kuidun laatu. Asbestikartoittajan ammattitaidolla kohteesta tutkitaan ne rakenteet ja materiaalit, joissa epäillään olevan asbestia.

Pintapöly- ja ilmanäytteillä voidaan tutkia, onko tiloissa asbestikuituja. Purkutöissä käytetään ilmanäytteitä puhtausvaatimuksiin perustuen.

Millaisia asioita asbestikartoituksella selvitetään?

Asbestikartoituksella selvitetään remontoitavien tai purettavien rakennusosien ja materiaalien asbestipitoisuudet. Kartoitus tulee suorittaa ennen vuotta 1994 valmistuneisiin kiinteistöihin poikkeuksetta kaikkia pölyäviä työskentelyvaiheita sisältäviä remontteja suunniteltaessa. Pölyäviä remontteja voivat olla esimerkiksi seinän hionta ennen maalausta sekä tapettien tai muovimaton poistaminen suurempien remonttien tai purkutöiden lisäksi. Asbestikartoitus tulee suorittaa aina myös rakenteita purettaessa.

Asbestikartoituksella paikallistetaan remontoitavassa tai purettavassa kohteessa oleva asbesti. Samalla selvitetään asbestin ja sitä sisältävien materiaalien laatu ja määrä. Kartoituksessa selvitetään rakenteissa olevan asbestin pölyävyysluokat purkutöitä varten ja annetaan purkutapaehdotus.

Kartoituksen avulla on tarkoitus varmistaa turvalliset työskentelymenetelmät remontoitavassa tai saneerattavassa kohteessa. Remontoitavaan kiinteistöön tai kotiin ei voi suorittaa asbestipurkua ilman asbestikartoitusta.

Millaisissa tilanteissa ei tarvitse miettiä asbestikartoitusta tai lupa-asioita?

  • Lyhytkestoisissa huoltotöissä, joiden yhteydessä ei käsitellä murenevia asbestimateriaaleja.
  • Hyvässä kunnossa olevien asbestia sisältävien materiaalien kapseloinnin tai päällystämisen yhteydessä.
  • Asbestipitoisten materiaalien läpiporauksessa, kun porauskohtien määrä pysyy vain muutamissa kappaleissa. Esimerkiksi peilikaappia asennettaessa kylpyhuoneen seinään.
  • Asbestikartoituksessa tehtävissä tutkimuksissa.
Lue Asbesti ja usein kysytyt kysymykset osa 2/2 tästä.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp