Kuntotarkastusyksikön johtaja Kim Malmivaara kertoo blogitekstissään mitä asuntokaupan kuntotarkastuksessa maksaa ja mitä asioita tarkastukseen kuuluu.

Miten Asuntokaupan kuntotarkastuksen hinta määräytyy?

Asuntokaupan kuntotarkastuksen hinta mietityttää monia ostotilanteessa. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä eihän kukaan halua maksaa turhasta. Mikä kuntotarkastuksessa sitten maksaa? Entä mitä kaikkea tarkastukseen kuuluu? Nämä ovat kysymyksiä, joita asiakkaat minulta usein kysyvät ja avaan niitä nyt mielelläni teille.

Asuntokaupan kuntotarkastuksen hinta: kolme vaikuttavaa tekijää

Kodin kuntotarkastuksen hinta määräytyy kaikille asiakkaillemme samalla tavalla. Hintaan vaikuttaa kolme asiaa: kohteen sijainti, ikä ja talotyyppi.

Iän mukaan pientalot lajitellaan kolmeen luokkaan: ennen vuotta 1989 rakennetut, 1989-2009 rakennetut ja vuonna 2010 tai sen jälkeen rakennetut kodit. Mitä vanhempi asunto, sitä korkeampi hinta.

Vanhemman pientalon tarkastamiseen menee enemmän aikaa, koska ne ovat lähtökohtaisesti monimuotoisempia ja vaativat yleensä rakenteen avauksia riskirakenteiden vuoksi.

Rivitaloasunnon kuntotarkastus on edullisempi kuin muiden talotyyppien. Edullisemmalla hinnalla haluamme kannustaa, että rivitaloja tarkastettaisiin enemmän. Usein asunnon myyntitilanteessa tyydytään kosteuskartoitukseen, vaikka se ei ole riittävä tarkastus varmistamaan rivitalon kuntoa.

Kohteen sijainti vaikuttaa myös kuntotarkastuksen hintaan. Hinnat jaetaan 15 alueeseen, jotka ovat pääsääntöisesti maakuntia.

Kuntotarkastukseen kuuluu paljon muutakin kohdekäynnin lisäksi

Monesti asiakas luulee tarkastuksen hintaan kuuluvan vain kohdekäynnin. Se onkin yleensä raportin lisäksi kuntotarkastuksen näkyvin osa, mutta tarkastukseen kuuluu myös paljon muuta.

Kuntotarkastuksen hintaan sisältyy käytännössä kaikki, mitä tapahtuu tarkastuksen tilauksen ja raportin palauttamisen välillä. Siihen kuuluu paljon alkuvalmisteluja ja viestintää asiakkaan kanssa lopullista raportointia unohtamatta. Myös jälkiviestintä kuuluu palvelun hintaan.

Mikäli siis koet, että tarkastusraportissa on jotain epäselvää, kannattaa suoraan ottaa yhteyttä raportin kirjoittaneeseen tarkastajaan. Hänen yhteystietonsa on kirjattu raportin loppuun.

Meillä kuntotarkastuksien hintaan kuuluu aina myös Suoritusohjeen mukaiset rakenneavaukset.

Suoritusohjeen mukaista kuntotarkastustoimintaa

Raksystemsillä Asuntokaupan kuntotarkastukset tehdään Yhteisen toimintamallin Suoritusohjeen mukaisesti. Ympäristöministeriön johdolla julkaistu ohje määrittää esimerkiksi kuntotarkastuksen kulun, prosessin, hinnoittelun läpinäkyvyyden ja asiakkaille etukäteen postitettavat materiaalit.

Myös tilaajan ja yrityksen välisen tilaussopimuksen sisältö on määritetty ohjeessa, joten asiakkaalla on turvallinen olla.

Kaikki kuntotarkastajamme ovat sitoutuneet noudattamaan ohjetta. Koulutamme tarkastajat ennen työn aloittamista ja asiantuntijuutta ylläpidetään myös työuran aikana.

Olen ylpeä siitä, että meillä kuntotarkastusprosessi on viety näin pitkälle. Asiakkaalle tämä tarkoittaa sitä, että hän tietää heti prosessin alussa, mitä tarkastus tulee maksamaan ja mitä rahoilla saa – niinhän se kuuluukin mennä.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp