Järkevällä korjausrakentamisella energiatehokkuuden parantamiseen.

Järkevällä korjausrakentamisella energiatehokkuuden parantamiseen

Kotimaisen kiinteistöalan konsulttiyrityksen ruorissa törmään päivittäin ilmastonmuutoskeskusteluun, hyvään ja huonoon korjausrakentamiseen sekä energiatehokkuustavoitteisiin. Asia on jatkuvasti ajankohtainen, sillä voimme tehdä niin isoilla kuin pienillä valinnoilla maapalloa suojelevia päätöksiä. Isommassa mittakaavassa tarkasteltuna on käyttämämme energian kulutus Suomessa aika lailla kahtiajakoista, sillä energiankulutuksestamme noin puolet syntyy maamme teollisuudesta ja toinen puoli rakennusten ja asumisen kulutuksesta.

Tämä luonnollisesti huolestuttaa minua ja asiantuntijoitamme, sillä asiantuntevalla asumisen ja kiinteistönhoidolla voidaan vähentää päästöjä huomattavasti. Mutta olemmeko vielä valmiita tähän?

Kylmä ja pitkä Suomi

Kioton ilmastosopimuksen (2005) ansiosta olemme alun perin saaneet ilmastoa suojelevat EU-direktiivit ja päästötavoitteet niin teollisuudelle kuin asumisellekin. Yhteiskuntana olemme viemässä ratkaisujamme yhä vihreämmiksi, mikä on tärkeää, sillä Suomella on suurin hiilijalanjälki Euroopassa.

Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan rakennetulla ympäristöllä on ratkaiseva merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä. Pitkä ja kylmä talvikausi saa meidät lämmittämään rakennuksiamme niin puulla kuin sähkölläkin. Käytämme lähes 40 prosenttia kaikesta täällä kulutettavasta energiasta kodeissamme ja eri rakennuksissa, aiheuttaen niillä yli 30 prosenttia päästöistä.

Pitkä maantieteellinen rakenteemme taas aiheuttaa pitkät välimatkat ja runsasta yksityisautoilua sekä pääosin maanteitä pitkin kulkevaa rahtiliikennettä, jotka rakennetun ympäristön kanssa yhteenlaskettuna aiheuttavat energiankäytöstä jo 60 prosentin osuuden. Päästöjen kokonaisosuus nousee 55 prosenttiin.

Koska jo nyt uudet rakennukset suunnitellaan ja toteutetaan energiatehokkaiksi, on yksi taloudellisesti tehokkain tapa hillitä päästöjä ja energian kulutusta aikaisemmin rakennetun ympäristömme energiatehokkuuden parantamisella. Tässä me voimme auttaa.

Energiatehokas korjausrakentaminen

Energiansäästöremonteista puhutaan paljon. Useimmiten niillä tavoitellaan kotitalouksien tai kiinteistönomistajien taloudellista säästöä, jolloin korjaustoimenpiteiden korkeiden kustannusten ja pitkien takaisinmaksuaikojen vuoksi niitä toteutetaan kuitenkin vielä tavoitteisiin nähden liian vähän. Siksi onkin erityisen tärkeää ottaa huomioon energiatehokkuutta lisäävät muutokset normaalin kunnossapidon korjausrakentamisen yhteydessä.

Suurempien kiinteistöjen julkisivuja, ikkunoita ja vesikattoja korjataan nykyaikana jatkuvasti. Korjausten yhteydessä parempia valintoja voidaan tehdä niin materiaali- kuin rakennevalinnoilla sekä lisälämmöneristämisellä. Muun muassa linjasaneerausten yhteydessä nykyään valitaan lattiaan asennettavien sähkövastusten sijasta vesikiertoinen lattialämmitys, joka on näistä kahdesta se vihreämpi valinta. Vielä kun veden lämmitysmuoto vaihdetaan sähkölämmitteisestä esimerkiksi maalämpöön, ollaan taas jo pidemmällä.

Etenkin eniten energiaa hukkaavien, kuten 1960-1970 -luvun kerros- ja rivitaloyhtiöiden tulisi ottaa energiatehokkuus niin omaa talouttaan kuin ilmastonmuutostakin varten huomioon. Tämän ajanjakson rakennuksissa on meneillään iso korjausrakentamisen buumi eli ajankohtakin on juuri nyt oikea.

Raksystems mukana talkoissa

Olemme kehitelleet vuosien saatossa useampia kiinteistöjen ja kotitalouksien energiatehokkuuteen tähtääviä palveluita ja tutkimuksia sekä kirjoittaneet blogitekstejä ja vinkkejä. Moni kuluttaja näin pakkaskaudella nostaa mielellään kodin sisälämpötilaa, koska lattiat tuntuvat viileiltä. Hän ei kuitenkaan ymmärrä jo muutamankin huoneilman lämpötila-asteen muutoksen aiheuttamia taloudellisia sekä ilmastollisia vaikutuksia. Haluamme siis tuottaa niin tietoa kuin käytännön apuakin, räätälöiden ne jokaiseen eri tarpeeseen.

Esimerkiksi Energiasäästökartoituksella selvitetään kiinteistön kustannustehokkaat energiansäästötoimenpiteet. Asiantuntijamme tutkii ja esittää toimenpiteiden kustannukset, takaisinmaksuajat ja säästöpotentiaalit yksinkertaisilla taulukoilla ja kaavioilla, jotta asiakas ymmärtää vaihtoehtonsa.

Suuryrityksille tarjoamme esimerkiksi Motivan mukaisia energiakatselmuksia sekä energiakatsastuksia. Niissä lasketaan esitetyille energiansäästötoimenpiteille budjettiarviot kustannuksista, sekä niiden oletetuista takaisinmaksuajoista. Nämä palvelut ovat lain mukaan yrityksille pakollisia ja suoritamme ne normien mukaisesti.

Palveluihimme kuuluu myös rakennuksen lämpökuvaus ja ilmatiiviysmittaus, jotka voidaan suorittaa vain kylmän sään aikaan. Palveluiden avulla saadaan tärkeää tietoa mahdollisista rakennuksen vaipan energiahukkakohdista, ilmavuodoista ja kosteusriskeistä. Uudella innovaatiolla, U-arvon nopealla mittauksella voidaan määrittää ulkorakenteiden kautta tapahtuva lämmönjohtuminen kustannustehokkaasti.

Mikäli harkinnassa on muuttaa kiinteistön lämmitysmuoto, on ennen lämmitysmuotoratkaisujen tekemistä suositeltavaa tehdä lämmitystapavertailu. Palveluun sisältyy laitevalmistajiin nähden puolueeton asiantuntijan tekemät energiansäästöpotentiaalilaskelmat eri lämmitystavoille, tarvittaessa tarjouspyynnöt omistajien toiveet huomioiden ja omistajien avustaminen teknisissä kysymyksissä. Tämän jälkeen asiantuntijamme konsultoi ja auttaa sopivan urakoitsijan löytämisessä ja palvelee myös lämmitysjärjestelmän uusimisurakan valvontatöissä.

Ole sinäkin mukana!

Jotta pääsemme tavoitteisiimme, tulee jokaisen osallistua talkoisiin. Tämä tarkoittaa siis meitä niin asukkaina, matkustajina, työntekijöinä, taloyhtiön hallituksen jäseninä, isännöitsijänä, kiinteistömanagerina ja etenkin juuri sinua ja minua. Muistetaan energiatehokas korjausrakentaminen, energiatehokkaat materiaali- ja laitevalinnat sekä järkevä kuluttaminen niin voimme nauttia hyväkuntoisista kiinteistöistämme huomennakin.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp