Muista tiivistää ikkunat.

Talvella lämmin ilma voi karata ovista ja ikkunoista

Talvea kohti siirryttäessä puutteet ikkunoiden ja ovien tiiveydessä on helpompi huomata ja paikata. Ikkunoiden ja ovien on oltava tiiviitä ulkopuolen sadevettä ja sisäilman vesihöyryä vastaan. Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen säästää energiaa, lisää asumismukavuutta ja varmistaa asumisturvallisuuden.

Ympäristöministeriön asetuksessa avataan rakennusten kosteusteknisten toimivuuden vaatimuksia (782-2017): ”Sisäisistä ja ulkoisista kosteuslähteistä peräisin oleva vesihöyry, vesi, lumi tai jää ei saa haittaa aiheuttaen kulkeutua rakenteisiin. Sadevesi tai lumi ei saa kulkeutua eikä kosteus saa kerääntyä vaipparakenteeseen myöskään ikkunoiden, ovien tai muiden vaippaan liittyvien rakenteiden, rakennusosien ja laitteiden kautta.” Kuluneet tiivisteet voivat päästää kosteutta ikkunoiden ja ovien alusrakenteisiin. Tiivisteet kuluvat käytössä ja ne olisi hyvä uusia noin kymmenen vuoden välein.

Tiiveyden merkitys korostuu erityisesti niissä kohteissa, joissa viistosateen ja tuulen paineen vuoksi kosteusrasitus ikkunarakenteille on tavanomista suurempi, kuten meren rannalla tai aukean pellon reunassa. Jos ikkunat ja ovet ovat olleet jo pitkään epätiiviistä, voi rakenne olla jo laajasti vaurioitunut. Silmämääräisesti pintarakenteista vaurioiden laajuutta ei aina pysty havainnoimaan tarpeeksi.

Tiivistäminen säästää energiaa

Rakennuksen paranneltu energiatehokkuus ei pelkästään säästä energiaa, vaan myös lämmitykseen kuluvaa rahaa. Talon lämmitykseen kuluvaa energiaa voi vähentää erilaisilla toimenpiteillä. Suuri osa energiasta ja siihen panostamastasi rahasta voi esimerkiksi mennä hukkaan ulkoilmaan, jos tiivistyksistä ei pidä huolta.

Sisäilman lämpö pyrkii aina karkaamaan ulos, koska ilman lämpötila pyrkii tasapainoon. Kotisi lämmön vuotokohdat löytyvät parhaiten esimerkiksi lämpökameralla, ilmatiiviysmittauksella tai uudella U-arvon mittausmenetelmällä. U-arvossa tavoitellaan aina mahdollisimman pientä lukua. Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin se estää lämmönläpäisyn, eli sitä vähemmän energiaa virtaa kyseisen rakenteen läpi. Pienellä U-arvolla säästetään siis energiaa ja rahaa.

Aina tiivistäminen ei kuitenkaan tuo enää merkittävää lisähyötyä. Joskus ovet ja ikkunat kannattaa vaihtaa kokonaan nykyaikaisten suositusten ja määräysten mukaiseksi, jotta energiaa säästyy tarpeeksi. Yleisesti ikkunoiden ja ovien kautta hukkalämpöä muodostuu 10-20% kokonaislämpöhäviöstä. Ikkunoiden uusimisella ostoenergiaa voi säästää noin 3-7%.

Vinkit ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen!

Ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuluvat käytössä, joten ne tulisi vaihtaa uusiin aina silloin tällöin. Tiiviit ovet ja ikkunat tuovat asumismukavuutta sekä suojaavat kodin rakenteita. Kun asunnossa ei vedä myös energiaa säästyy. Ota talteen kuusi vinkkiä, joiden avulla tiivistät ikkunat ja ovet hetkessä.

  1. Poista huonokuntoiset tiivisteet ja puhdista alusrakenne. Älä korjaa vain osaa tiivisteistä, vaan uusi kaikki kerralla.
  2. Mittaa ovien ja ikkunoiden saumojen ja rakojen koot. 1-2 mm:n rakoa varten tarvitaan 3-4 mm:n tiiviste. Liian ohut tiiviste on epätiivis.
  3. Osta riittävä määrä tiivistenauhaa. Huomioithan, että asennat varmasti uudet tiivistenauhat etkä vanhoja. Vanhojen tiivistenauhojen liimapinnat kuivuvat ja rakenne hapertuu vuosien saatossa.
  4. Tutustu tiivistenauhapakkauksen ohjeisiin ennen tiivisteen asennusta.
  5. Öljyä saranat ja kiristä ruuvit sekä huoltokäsittele pinnat tarvittaessa.
  6. Lopuksi varmista vielä ikkunoiden ja ovien käynti! Aukeavatko ne mekaanisesti, vai vaativatko säätöä?

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp