030 670 5500

Valtakunnallinen asiakaspalvelu*

Elokuvateatteri Maximin rakennesuunnittelun toteutus

02.07.2018

Kiinteistö: Maxim-elokuvateatteri
Alkuperäinen rakennusvuosi: 1909
Purku ja uudelleenrakennus: 1974
Viimeisimmät korjaustyöt: 2017
Elokuvasaleja: 2
Asiakaspaikkoja: 236

 

Hankkeen rakennesuunnittelun toteutus

Maxim on Suomen vanhin elokuvateatteri, joka alun perin rakennettiin Helsinkiin jo vuonna 1909. Nykyinen rakennus on vuodelta 1974 ja viimeisimmät korjaustyöt valmistuivat vuonna 2017. Teatteri meinattiin lakkauttaa vuonna 2014 ja elokuvien näyttäminen lopetettiinkin vuonna 2016, mutta lakkauttamisen sijaan kohde päätettiinkin saneerata uudestaan elokuvateatterikäyttöön. Korjaustyöt tehtiin vanhoja perinteitä ja arkkitehtuuria kunnioittaen. Insinööritoimisto R J Heiskanen Oy, nykyisin Raksystems Heiskanen Oy, toteutti korjaustöiden rakennesuunnittelun.

Rakennesuunnittelussa tehtiin elokuvateatterin rakennelaskelmat, runkojärjestelmien ja -materiaalien valinnat sekä lujuustarkastelut, perustusten korjaussuunnitelma, rakenteiden suunnittelu ja esimerkiksi valmisosien tuotantosuunnitelmien laatiminen. Kohteen vanhojen kantavien rakenteiden kestävyyden suunnittelija osoitti rakennuspiirustuksilla ja lujuuslaskelmilla. Samalla selvitettiin myös rakenteiden lämmön-, kosteuden- ja vedeneristykset.

Maximin kahdesta elokuvasalista toinen on museoviraston suojelema, jossa on paljon suojeltuja sisustusosia vuodelta 1909. Suojeltuihin koristuksiin kuuluivat esimerkiksi seinien kullatut kohokuviot sekä kristallilamput. Museoviraston suojeluohjelman takia rakennustöiden aikana oltiin tarkkoja, millaisia muutoksia legendaariselle elokuvateatterille sai tehdä.

 

Projektissa käytetyt Raksystemsin palvelut:

Rakennesuunnittelu

Jaa