030 670 5500

Valtakunnallinen asiakaspalvelu*

Energiansäästöviikko - Miten säästää energiassa myös pakkasilla?

13.10.2016

Talven lähestyessä ja lämpötilan siirtyessä pakkasen puolelle lämmityksen tarve lisääntyy. Kun lämmitystä tarvitaan enemmän, kasvaa usein myös energiankulutus. Omia toimintatapoja seuraamalla pystyt pitämään energiakulutuksen järkevänä myös pakkasilla.

Alenna niiden huoneiden lämpötilaa, joissa ei vietetä aikaa

Vähäisellä käytöllä olevien tilojen kuten varastojen ja autotallien lämpötilaksi riittää 7-12 astetta. Myös muiden huoneiden lämpötila kannattaa laskea pidemmän poissaolon, kuten lomareissun ajaksi.

Vältä  lisälämmitystä ja lämpöhukkaa

Usein lisälämmityksen tarve kielii viasta lämmitysjärjestelmässä tai talossa. Sopiva lämpötila talossa on 20-22 astetta.

Verhot ja sälekaihtimet ovat helppo tapa vähentää lämpöhukkaa, sillä ne vähentävät sitä yhden ikkunalasin verran. Verhot tai huonekalut pitää kuitenkin asetella niin, että ne eivät peitä lämmityspattereita tai patterin termostaattia, sillä muuten ne voivat estää lämmön leviämisen huoneisiin.

Lämmitä mielellään puulla

Takka tai leivinuuni on erinomainen keksintö erityisesti sähkölämmitteiseen taloon, sillä se vähentää sähkötehon tarvetta. Muista vain lämmittää takka tai leivinuuni jo hiukan ennen isoja pakkasia.

Unohda ilmanlämpöpumpun käyttö isoilla pakkasilla

Pakkasen kiristyessä -15-20 asteeseen on hyvä sulkea ilmanlämppöpumppu. Lämpöpumpun lämpökerroin laskee ulkolämpötilan mukana: pumppu siis tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. 

Älä pidä valoja tai muita laitteita turhaan päällä

Sammuta valot ja laitteet huoneista, joissa et oleskele. Koristevalot olisi hyvä ajastaa niin, että ne ovat pois päältä yöllä ja valoisina aikoina. Suosi valaisimissa energiatehokkaita led- tai energiansäästölamppuja. 

Älä pidä auton esilämmitystä turhaan päällä

Auto kannattaa aina esilämmittää, mutta sitäkään ei kannata pitää päällä ikuisuuksiin. Puolesta tunnista kahteen tuntiin pakkasesta riippuen on hyvä aika esilämmitykseen.

Jaa