https://raksystems.fi/wp-content/uploads/2019/09/438.jpeg

Huollettu ilmanvaihto pitää huolta kodista

Hyvin toimiva ilmanvaihto on yksi tärkeimpiä asioita talon asukkaiden hyvinvoinnille ja talon rakenteiden säilymiselle. Sopiva lämpötila ja tavanomaista korkeampi kosteus antavat kosteusvaurioindikaattoreihin kuuluville mikrobeille suotuisat elinolosuhteet, jolloin mahdollisuus rakenteiden ongelmiin nousee.

Asuntojen reilu 20 °C:n lämpötila on valitettavan ihanteellinen olosuhde aiheuttamaan korkean kosteuspitoisuuden kera ongelmia. Onneksi sisäilman kosteus pysyy suurimman osan vuotta rajan alapuolella, mikäli kodin ilmanvaihto on toimiva ja kunnossa.

Lämpimät säät esimerkiksi kesällä ja alkusyksystä saavat sisäilman kosteuden kuitenkin nousemaan lähelle ratkaisevaa raja-arvoa ja voi sateella jopa ylittää sen. Huolehdi siis kotisi ilmanvaihdon toimivuudesta, jotta sisäilman lisäksi myös kodin rakenteet pysyvät kunnossa!

 

Ilmanvaihto vaatii jatkuvaa huoltoa

Ilmanvaihtokoneita tulee huoltaa vuosittain, mieluiten 2-4 kertaa vuodessa. Omalla aktiivisuudellasi voit vaikuttaa kotisi terveelliseen ja raikkaaseen sisäilmaan. Erityisesti keväällä katu- ja siitepölyaikaan huolto on ratkaisevaa. Koska rakennuksen ilmanvaihto perustuu ilmanpaine- ja lämpötilaeroihin, tulee rakennuksen olla aina hieman alipaineinen, jotta sisäilman epäpuhtaudet ja kosteus pääsevät poistumaan rakennuksesta.

Muistathan, että oman kodin ilmanvaihto kaipaa säännöllistä huoltoa!

 

Tee näin:

  1. Tarkasta koneellisen tulo- poistoilmavaihdon ilmanvaihtokoneen suodattimien puhtaus, sillä likainen suodatin huonontaa sisäilman laatua. Huomioithan kaikki kotisi ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet, sillä suodattimia voi olla koneen kautta tulevaa ulkoilmaa sekä poisjohdettavaa huoneilmaa varten. Likaiset suodattimet lisäävät ilmavirran vastusta eikä ilma vaihdu kunnolla. Oikein toimiva tuloilman suodatus vähentää myös katu- ja siitepölyn määrää sisäilmassa.
  2. Varmista korvausilman vapaa pääsy painovoimaisissa ja koneellisella poistolla toimivissa rakennuksissa kodin ulkoseinässä sijaitsevasta, useimmiten metalliritilällä peitetystä, ilmanvaihtoaukosta. Löydät ritilän alta todennäköisesti hyönteisverkon, joka tulee puhdistaa. Mikäli verkko pääsee tukkiutumaan, ei järjestelmä toimi suunnitellulla tavalla.
  3. Muuta ilmanvaihtokoneesi lämmöntalteenotto kesäasentoon, sillä kesäasennossa lämmöntalteenotto ei ole käytössä ja kotiin virtaa viileämpää ulkoilmaa. Useimmissa ilmanvaihtokoneissa on levylämmönsiirrin, jossa on kesäasento.
  4. Pese lämmönsiirrin vuosittain. Laita koneellinen ilmanvaihtokone pois päältä ja irrota levy. Pese levy vedellä laimennetulla astianpesuaineella. Muista huuhdella runsaalla vedellä! Aseta levy takaisin vasta, kun se on kuivunut riittävästi ja aseta se kesäasennolle. Pese samalla ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat. Laita ilmanvaihtokone takaisin päälle.
  5. Puhdista ilmanvaihtoventtiilit eli tulo- ja poistoilmaventtiilit. Voit puhdistaa pyöreiden, lautasmallisten venttiilien ympäristön esim. nihkeällä liinalla tai imuroimalla. Venttiilit irtoavat pyörittämällä ja ne on hyvä pestä miedolla saippuavedellä. Huolehdi siitä, että venttiilien asentoa tai asetuksia ei tule muutetuksi, joten pyöritä vain ulkokehää.
  6. Varmista, että ilmavaihtokoneen kondenssivedet ei ohjaudu rakenteisiin ja esim. teknisen tilan lattialle. Huolehdi, että kondenssivedet ohjautuvat hallitusti esim. tilassa olevaan lattiakaivoon.
  7. Puhdista viiden vuoden välein koko ilmanvaihtojärjestelmä. Tilaa ilmanvaihdon ammattilaiselta ilmanvaihdon puhdistustyö säännöllisin väliajoin. Samalla suositellaan laitteiston säätöä. Ilmanvaihtojärjestelmää ei saa lähteä omin päin säätämään, vaan aina kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp