030 670 5500

Valtakunnallinen asiakaspalvelu*

Katto joutuu koville talvella

01.02.2018

Lumien pudottamisesta ollaan kahta mieltä; joidenkin mielestä se on turhaa ja toisten mielestä tärkeä toimenpide katon kunnossapidossa. Yleisin syy lumimassojen alas pudottamiselle on painosta aiheutuvat rakenteiden painaumat tai jopa romahdukset. Suomalaisten asuintalojen katot on kuitenkin rakennettu kestämään lumimassoja. Vaikka näin onkin, on hyvä silti huomioida esimerkiksi ulkorakennusten kohdalla, että etenkin vetinen lumi on painavaa, kun taas pakkaslumi on paljon kevyempää.

Syitä lumenpudotukseen on muitakin. Esimerkiksi lumimassojen aiheuttamat vahingot savuhormeille, vesiränneille ja kuistirakenteille ovat hyvä syy pudottaa lumi alas katolta, ennen kuin se aiheuttaa ongelmia. Itsestään alas tippuva jäinen lumi voi aiheuttaa myös vaaratilanteita rakennusten lähellä olijoille.

 

Vinkit oikea-oppiseen lumen pudottamiseen

  1. Pudota vain noin puolet lumimassasta, jotta et vahingossakaan osu kolalla tai lapiolla katteeseen.
  2. Muista käyttää valjaita ja tutustu niiden käyttöön ennen katolle kiipeämistä.
  3. Katso aina ennen lumen pudottamista, onko alla mitään vahingoittuvaa. Voit pyytää, vaikka kaveria apuun alas varmistamaan, onko turvallista pudottaa lumet.
  4. Älä hakkaa jäätä irti katosta, ettet vaurioita katon pintaa. Jää sulaa kyllä kevään tullen.
  5. Muista miettiä etukäteen, mitä teet kaikelle katolta alas pudottamallesi lumelle. Lumi on hyvä kolata aina pois rakennuksen vierustalta ja huolehtia siitä, että sulaessaan lumi pääsee valumaan poispäin rakennuksesta.

Jaa