030 670 5500

Valtakunnallinen asiakaspalvelu*

Lumenpudottajan vinkit

25.01.2016

Luminen talvi on saanut lumenpudottajat liikkeelle. Näillä vinkeillä pudotat lumet turvallisesti ja vältyt vahingoittamasta kotisi kattorakenteita.

Lumenpudottaminen on ajankohtaista silloin, kun sitä on kertynyt puolesta metristä metriin. Märkä lumi painaa enemmän kuin kevyt pakkaslumi. Lumen paino voidaan laskea siten, että 10cm vastasatanutta lunta on 1mm vettä. Näin ollen, 40cm lunta 100 neliön katolla painaa jopa 4000kg. 

Oikeilla varusteilla varmistat turvallisen lumenpudottamisen

Tukevat valjaat suojelevat putoamiselta. Valjaiden turvaköysi kiinnitetään tukevaan rakenteseen, kuten esimerkiksi savupiippuun. Valjaiden käyttö on syytä opetella valmiiksi maassa ennen katolle kiipeämistä.

Lumenpudottamiseen käytetään lumikolaa tai lumilapiota. Yksi lumenpudottajan yleisimmistä virheistä onkin, että lunta pudotettaessa vesikattoon syntyy vaurioita ja pahimmassa tapauksessa reikiä. Kattorakenteiden vaurioiden välttämiseksi on syytä jättää noin 10-15cm kerros lunta katon pinnalle. Erityisesti ilmanvaihtohormit ja läpiviennit tulisi puhdistaa lumesta. 

Tyypillisimmistä kattomateriaaleista peltikatto on liukkain, mutta myös tiili- ja huopakatolla liikkumisessa on syytä noudattaa varovaisuutta. Mikäli katolla on liian liukasta, voi lumitaakkaa yrittää keventää myös maasta käsin. 

Jaa