030 670 5500

Valtakunnallinen asiakaspalvelu*

Mökin huollon ABC

09.07.2018

Suomalaiset ovat mökkeilykansaa, sen huomaa jo tilastoista. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna Suomessa oli yli puoli miljoonaa kesämökkiä ja kesämökin omistavia asuntokuntalaisia melkein tuplasti enemmän.

Mökki on suomalaisille tärkeä paikka vapaa-ajan viettoon, jossa vietetään aikaa lähinnä kesäisin. Vapaa-ajanviettopaikan lisäksi mökki on myös tärkeä sijoitus. Säilyttääkseen arvonsa mökkiä tulee huoltaa ja kunnostaa säännöllisesti.

 

Kosteus ei kuulu mökin rakenteisiin

Moni pitää huolta omasta vakituisesta asunnostaan, mutta vapaa-ajan asunnosta huolehtiminen jää vähemmälle. Mökin rähjäisyyttä pidetään kodikkaana, mutta kun se siirtyy rakenteisiin ei itku enää auta.

Katto on yksi mökin tärkeimmistä osista, sillä se suojaa mökin rakenteita ja on yksi mökin viidestä julkisivusta. Säännöllisellä katon tiivisteiden ja pintojen tarkastuksella vähennetään vuotoriskiä. Mikäli katon huolto ei auta, tulee sen uusimista harkita vakavasti. Vuotava katto voi aiheuttaa tuhoa mökin rakenteille ja edessä voi olla pelkän katteen uusimista mittavampi ja kalliimpi remontti.

Mökki sijaitsee usein hyvin metsäisellä ja epätasaisella alueella. Metsän läheisyys tukkii mökin sadevesikourut lehdillä ja neulasilla, kun taas epätasaisen alue jättää helposti sadevedet lammikoiksi mökin pihapiiriin. Mikäli sadevesikourut puhdistetaan säännöllisesti ja vedet ohjataan oikein pois mökin vierustalta, ei mökin rakenteilla ole hätää. Mikäli näin ei ole, voi talon rakenteissa muhia vaara.

 

Terveellistä ja turvallista mökkeilyä

Puhdas sisäilma pitää mökin rakenteet kunnossa ja lisää mökkeilyviihtyvyyttä. Mikäli mökin ilma haisee jatkuvasti ummehtuneelle, on ilmavaihto luultavasti puutteellinen. Mökin sisäilman laatua voidaan parantaa jättämällä tulisijan hormin savupelti raolleen ja varmistamalla, että poistuvan ilman tilalle tulee puhdasta ilmaa korvausilmaventtiileiden kautta.

Mökin paloturvallisuus olisi hyvä tarkistaa myös säännöllisesti. Mökillä on saattanut asua talven aikana tuholaisia, jotka ovat voineet jyrsiä sähkölaitteiden ja -järjestelmien johtoja poikki. Vioittunut sähkölaite tai -järjestelmä voi aiheuttaa tulipalon, joten sen rikkoutuminen on korjattava välittömästi ammattilaisella.

Saunaa ja takkaa tulee mökillä lämmitettyä jatkuvasti, joten hormit ovat kovassa rasituksessa. Savuhormit tulee nuohota lakisääteisesti kolmen vuoden välein. Tarkastusvälistä ei kannata lipsua, sillä hormiin ja tulisijaan kertyvä noki huonontaa vetoa ja voi aiheuttaa palo- tai häkävaaran. Viimeisen varmistuksen paloturvallisuuteen saa palo- ja häkävaroittimista. Lain mukaan jokaista 60 neliömetrin tilaa kohden tulisi olla palovaroitin.

Suosittelemme varmistamaan mökin kunnon Raksystemsin Kuntotarkastuksen avulla. Rakennusteknisen asiantuntijan ajoissa havaitseman vaurion tai puutteen korjaaminen voi tuoda tuntuvat säästöt verrattuna tilanteeseen, jossa vaurio tai puute olisi jäänyt huomaamatta. Kuntotarkastuksesta saatu tieto on myös erinomainen työkalu taloudelliseen kiinteistönpitoon.

 

Lue lisää Asuntokaupan Kuntotarkastuksesta tästä.

Jaa