030 670 5500

Valtakunnallinen asiakaspalvelu*

Putkiston kunnon seuraaminen voi säästää isommilta vaurioilta

02.05.2018

”Ai mitäs porukkaa täällä on? Ai se putkitutkimus juu, milloinkos se putkiremontti tehdään? Mitä se maksaa?” Tällaisiin kysymyksiin putkistojen kuntotutkijana törmään usein, kun astun tutkimustiimeineni tutkittavaan taloon. Kohtaan usein asiakkaita, jotka miettivät heidän taloyhtiöidensä putkiremontin ajankohtaisuutta. Onneksi asiaa ei tarvitse arvailla, vaan voin auttaa heitä saamaan realistisen tilannekatsauksen putkiston kunnosta.

 

Putkiston kuntotutkimustapoja on useita

Ensinnäkin putkistojen tutkimukset suoritetaan pääasiassa ainetta rikkomattomin menetelmin. Tällaisia tutkimustapoja voivat olla esimerkiksi metallisille vesijohtoputkille sekä valurautaviemäreille suoritettavat läpivalaisukuvaukset digitaalisella röntgenkuvauksella tai viemäreiden videokuvaukset TV-kuvauskameroilla.

Putkiremontti on usein pitkä ja kallis projekti, jolloin koko kiinteistön vesi- ja viemäriputkistot, joissain tapauksissa myös lämmitysverkosto uusitaan ja kunnostetaan. Vaihtoehtojakin putkiremontille löytyy, lähinnä viemäreihin liittyen, mutta niitä varten putkien tulee olla riittävän hyvässä kunnossa. Muutoin vaihtoehtoja niiden kunnostamiseen on vähemmän.

 

Märkätilaremontti ja putkistojen kuntotutkimus kannattaa yhdistää

Linjasaneerausta suunniteltaessa ryhdytään miettimään vaihtoehtoja sen toteutukselle. Tämä on monesti auttamatta liian myöhään, sillä jos putket ovat ehtineet jo huonoon kuntoon, ei niille voi muuta tehdä kuin vaihtaa uusiin. Tämän johdosta on hyvä tutkia putkistot jo ennalta, vaikka välitön linjasaneeraus ei olisikaan vielä ajankohtainen.

Kun kiinteistöön suunnitellaan laajempia märkätilaremontteja olisi aiheellista ennakkoon selvittää putkistojen kunto. Putkistoilla tulisi olla käyttöikää jäljellä vähintään sen verran kuin peruskorjattavilla märkätilarakenteilla. Mikäli putkistojen ja märkätilojen korjausjaksoja ei ole jaksotettu järkevästi, menetetään usein eri korjausvaihtoehtoja ja korjauksista tulee kalliimpia. Suunnitelmallisesti edeten vältytään päällekkäisiltä, mahdollisesti muutaman vuoden välein tehtäviltä saneerauksilta.

 

Lue lisää putkiston kuntotutkimuksesta klikkaamalla tästä.

 

 

Kalevi Pönniö

Pätevöitynyt kuntotutkija

p. 030 670 5594

 

 

Jari Marttinen

Kuntotutkimusten osastonjohtaja

p. 030 670 5509

 

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@raksystems.fi

Jaa