Suomalaiset talot 1970-80 -luvuilla.

Suomalaiset talot 1970-1980-luvuilla

Kaupungistuminen oli yhä teollisuuden myötä voimakaskasvuista ja rakentamisen huippuvuonna, vuonna 1974, valmistui peräti 46 200 kerrostaloasuntoa. 1970-luvulla 75 prosenttia pääkaupunkiseudun uudisrakentamisesta tapahtui lähiöissä, muissa kaupungeissa lähes puolet.

Vuosien 1955-1975 aikana maahan rakennettiin kaiken kaikkiaan 900 000 uutta asuntoa.

1980-luku oli rakentamisessa vahvaa nousukautta. Omakotitalojen osuus kaikesta rakentamisesta oli erittäin suuri. Vuosina 1980-1989 rakennettuja omakotitaloja oli 197 358 kappaletta.

Talopaketit alkoivat yleistyä 1980-luvulla omakotitalorakentamisessa. Pientaloille oli kuvaavaa syvennykset sisääntulojen kohdalla, erilaiset katokset ja erkkerit. Yleisimmät julkisivumateriaalit olivat puu- tai tiiliverhous ja niiden yhdistelmä.

Noin 80 prosenttia uusista omakotitaloista verhoiltiin tiilellä.

Suuntana modernimpi rakennustyyli

1970-luvun rakentamista leimasi elintason nousu ja energiakriisi. Moderni arkkitehtuuri hylkäsi historialliset tyylit, koristeet ja tarpeettomat yksityiskohdat ja aikakauteen kuului innostus teknologiseen kehitykseen ja massatuotantoon.

1970-luvun alussa rakennetut suomalaiset talot olivat suuria, tiiliverhoiltuja tasakattoisia taloja. Saunatilat oli sijoitettu pohjakerrokseen tai erilliseen siipeen ja mm. uima-altaat, suuret näköalaikkunat ja kupolimaiset kattoikkunat sekä kylmiöt olivat uusia ilmiöitä rakentamisessa.

Ikkunoiden koko ja ulko-ovien määrää alettiin energiakriisin myötä taas pienentää.

Aikakauden taloille tunnusomaista oli puuosien tummat petsaukset ja punainen tiiliverhous. Kuisteja ei rakennettu enää, joten ulko-oven suojana oli vain lippa tai pienehkö syvennys.

Vuosikymmenen puolivälissä kattomalli vaihtui tasakatosta kattokaltevuudeltaan erittäin jyrkkiin kattoihin (Käkikello/Peukalonpotti). Alppityylisen käkikellotalon erityispiirteenä olivat suuri 45 asteen kulmassa oleva katto, matala sokkeli ja julkisivu sekä harjan alla leveä koristeellinen päätyparveke.

1970-luvun tyypillinen talo.
1970-luvun tyypillinen talo.

Kokeilujen aikakausi

Yksi 1970-luvulta aina tähän päivään asti jatkunut aikakauden rakentamisen ja asumisen kulttuuria peilaava tapahtuma on Asuntomessut. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1970 lähtien, ja tapahtuma on ollut aina aikansa pientaloasumisen näyteikkuna.

1970-lukua saamme kiittää myös keittiöihin rakennetuista erillisistä ruokakomeroista eli kylmiöistä, vaatehuoneista, takkahuoneista, salaojista ja sadevesien ohjaamisesta mutta myös esim. valesokkeli on 1970-luvun keksintöjä. 1980-luvulta aina nykypäivään on rakentamisessa säilynyt esim. kodinhoitohuoneet sekä energiatehokkuuden tavoitteleminen.

Vaativat olosuhteet pääsivät unohtumaan arkkitehdeiltä ja rakennesuunnittelijoilta. Uusia rakenneratkaisuja ja materiaaleja otettiin käyttöön, vaikkei niiden toimivuudesta, kestävyydestä eikä kosteusteknisestä toiminnasta ollut tietoa.

1970-lukua onkin kutsuttu ”kokeilujen aikakaudeksi” suomalaisessa pientalorakentamisessa.

1980-luvun tyypillinen talo.
1980-luvun tyypillinen talo.

Sarjan muut artikkelit:

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp