030 670 5500

Valtakunnallinen asiakaspalvelu*

Suomalaisten kansallisomaisuus homehtuu

13.06.2016

Näin Suomi homehtui, kirjoitti Rakennuslehti keväällä karussa artikkelissaan. Jutussa käy selvästi ilmi, että rakenteiden kosteustekninen toimivuus on ollut päivänpolttava puheenaihe jo 70-luvulta lähtien. Alan tutkimuslaitokset ja johtavat insinööritoimistot ovat liputtaneet mm. tiiviyden puolesta ja kosteus- ja höyrynsulkujen puolesta, kun vastavoimana on ollut tahot jotka kritisoivat pullorakentamista ja tiiviyttä. Tässä näihin päiviin asti jatkuneessa eipäs-juupas -keskustelussa on rakennusfysiikkaa ja alaa tuntemattoman aika vaikea valita puolensa.

Yhtä mieltä voidaan kuitenkin olla siitä, että kyse on taloudellisesti erittäin merkittävästä asiasta. Kosteusongelmien taloudellinen vaikutus arvioitiin jo vuonna 1985 VTT:n toimesta jopa 1 miljardiin markkaan eli 168 miljoonaan euroon. Kolmenkymmenen vuoden jälkeen sisäilmaongelmat eivät ole poistuneet, vaan niitä valitettavasti tulee vastaan uusissakin kohteissa. Eräs esimerkki Raksystems Insinööritoimisto Oy:n tarkastuskäynniltä osoittaa, että Helsingissä sijaitsevan suuryrityksen 8 vuotta vanha pääkonttori tyhjennetään tänä vuonna kaksi vuotta kestäneiden tuloksettomien sisäilmaongelmakeskustelujen jälkeen. Sisäilmaongelmien syyksi on todettu kosteuden pääsy tiilijulkisivurakenteeseen ja eristemateriaalien homevaurioista peräisin olevien epäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan. Toisen raportin mukaan vuonna 2015 valmistuneessa uudessa asuinkerrostalossa sisäilmaoireilua on todettu useissa huoneistoissa. Hometta ja mikrobikasvustoa on löytynyt parketin alta 25 asunnosta, mikä on johtunut siitä, että betonivalut eivät olleet ehtineet kuivua ennen pinnoittamista. Kolmas esimerkki kertoo tyhjillään olevista uusista arvoasunnoista, joista kaksi on tyhjillään vakavien sisäilmaoireilujen vuoksi. Tuhansien eurojen arvoinen selvitystyö paljasti, että rakenteet olivat kastuneet ja vaurioituneet jo rakentamisvaiheessa.

Esimerkit ovat valitettavan yleisiä.

-Uskomatonta on se, että vaikka asiat tiedostetaan ja vaikka joka päivä tulee lisää hometaloja, niin edelleen jatketaan samalla tavalla kuin ennenkin, toteaa Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimitusjohtaja Marko Malmivaara.

Sisäilmaan liittyvästä hyvästä rakentamistavasta esitetään varsin eriäviä kantoja jopa asiantuntijoiden keskuudessa. Erimielisyyksiä on esimerkiksi siitä, saako rakenteen sisällä olla mikrobeja ja homekasvustoa, kunhan se ei pääse huoneilmaan tai vaurioita rakennusta? Rakennuksen alapohjasta saatetaan ottaa mikrobinäytteitä ja purkaa niiden perusteella talokauppoja. Luonnossa ja näin ollen rakennuksen maapohjassahan on aivan luonnollisestikin hometta ja kasvuston absoluuttinen hallitseminen lienee mahdotonta.

 

Miksi Suomessa on niin paljon sisäilmaongelmia?

Kylmä ilmasto aiheuttaa rakentamiselle omat vaatimuksensa lämmöneristeiden paksuuden, rakenteiden tiiveyden ja energiatehokkuuden osalle. Jos rakenteisiin pääsee kosteutta rakentamisen virheiden myötä, vaikutukset ovat yleensä vakavia. Pahimmillaan rakenteet eivät pääse kuivumaan riittävän nopeasti rakenteiden tiiveyden vuoksi ja rakenteisiin ehtii muodostumaan vaurioitumiseksi luokiteltavaa homekasvua.

Osittain sisäilmaongelmien syntymistä on selitetty koneellisella ilmanvaihdolla. Järjestelmät ovat olleet riittämättömiä teholtaan, usein ne ovat vuosien saatossa menneet rikki ja huoltamattomina toimivat väärillä säädöillä. Pelkällä koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa rakennuksissa alipaine on imenyt rakenteista ja ulkotiloista epäpuhtauksia hengitysilmaan ja aikaansaanut kosteuden kondensoitumista rakenteissa. Hoitamattomissa kanavistoissa kasvanut bakteeristo, vanhoista eristeistä huoneilmaan leviävä mineraalivilla ja kondensoitunut kosteus ovat muita ilmanvaihdossa ilmenneitä ongelmia.

Ongelmat saattavat johtua myös huonosti suunnitelluista muutostöistä sekä huoltotoimenpiteiden laiminlyönneistä.

-Esimerkiksi alun perin varastotilaksi suunniteltu huone on voitu muuttaa pienryhmätilaksi ilman että tilaan olisi järjestetty minkäänlaista tulo/korvausilmaa. Toisinaan väliseinämuutoksia on voitu tehdä niin, että tuloilmaventtiilejä ei uusien järjestelyjen myötä olekaan jokaisessa tilassa, kertoo Raksystems Insinööritoimiston sisäilmatutkimusten johtava asiantuntija Elina Saukko.

Muutostöitä voidaan tehdä harkitsemattomasti myös koko rakennukseen, mikä on riskinä erityisesti vanhojen rakennusten saneerauksissa.

-Liian usein vanhoja rakennuksia on haluttu muuttaa energiatehokkaiksi ilman, että muutostöissä on huomioitu rakennusta kokonaisuutena. Esimerkiksi alkuperäisissä rakenteissa saattaa olla epäpuhtauksia, jotka aiemmin eivät ole aiheuttaneet haittaa sisäilmassa, mutta uuden ilmanvaihdon seurauksena pääsevät huoneilmaan. Myös uusien ja vanhojen rakenteiden yhdistämisessä tulisi paremmin varmistua siitä, etteivät uudet ja rakennekerrokset aiheuta vaurioitumista aiempiin rakenteisiin niiden erilaisten rakennusfysikaalisten ominaisuuksiensa vuoksi, jatkaa Saukko.

 

Sisäilmaongelmat voidaan korjata

Nykyiset sisäilmaongelmat eivät johdu rakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista, vaan rakennusten rakentamisen ja ylläpidon virheistä. Kosteusvaurioita voi tulla uusiin ja vanhoihin rakennuksiin, jos ne on rakennettu kosteusteknisesti toimimattomaksi tai jos rakennusten huoltotoimet laiminlyödään.

Sisäilmaongelmien todentaminen on usein työlästä, hidasta ja kallista. Koulut ja päiväkodit ovat nykypäivänä yksi suurimmista kiinteistötyypeistä, joissa tehdään tutkimuksia ja korjauksia sisäilman laadun vuoksi. Tyypillisimmin sisäilman laadun selvitykset sisältävät sisäilmatutkimusten lisäksi rakenneteknisiä kuntotutkimuksia sekä ilmanvaihdon kuntotutkimuksia.

-Tärkeintä sisäilmaongelman poistamisessa on saada selville rakennuksen sisäilman laadun lisäksi rakenteiden ja ilmanvaihdon kunto kokonaisuutena, sillä siten saadaan valittua sopivin korjaustapa. Sisäilmaongelma poistetaan harvoin vain yhden asiantuntijan avulla, sillä ongelmien ratkaiseminen vaatii osaamista usealta sektorilta ja esimerkiksi Raksystemsillä sisäilmaongelmia ratkotaan tiimeissä, joihin kuuluvat asiantuntijat sisäilma-, rakenne- ja lvi-tutkimuksiin sekä korjaussuunnittelijat, kertoo Malmivaara.

Välillä ongelmat vaativat massiivisempia korjauksia: Rakennusten välipohjien tai ulkoseinien eristemateriaalit voidaan joutua uusimaan kokonaan ja ilmanvaihto voidaan joutua uusimaan kokonaan riittävän hyvän sisäilman laadun saavuttamiseksi. Toisinaan kannattavana vaihtoehtona ei ole kuin uuden rakennuksen rakentaminen, mistä esimerkkeinä toimivat lukuisat suomalaiset koulurakennukset.

Onnistuneita sisäilmakorjauksia on tehty mm. Keski-Uudellamaalla, jossa koulurakennuksen sisäilmaongelmat saatiin poistettua alapohjarakenteen korjausten ja ilmanvaihdon korjaustöiden avulla. Toisessa kohteessa korjaustyöt kohdistuivat rakennuksen ulkopuoliseen kosteudenhallintaan ja kellarikerrosten rakenteiden vaurioiden korjaamiseen.

- Selkeä ja hyväksi havaittu totuus on, että rakenteet joista kosteus poistuu ja haihtuu, ovat kestäviä ja tavoittelemisen arvoisia. Sisäilma-asioissa, kuten rakentamisessa ylipäänsäkin, pitäisi pystyä keskittymään kokonaisuuteen, jolloin varmistetaan, että rakenteet suunnitellaan kestäviksi ja ilmanvaihtojärjestelmien toimivuus taataan hyvin tehdyllä asennustyöllä sekä tarkasti kirjatuilla määräaikaishuolloilla, kertoo Malmivaara.

Jaa

Uutiset

Sisäilmalla on väliä

18.01.2018

Kenellä vastuu rakentamisen laadusta ja kuka sen haluaa?

15.01.2018

Katto joutuu koville talvella

12.01.2018

Kanta-Hämeessä vahvaa ja monipuolista osaamista

10.01.2018

Referenssi: Kiinteistö Oy Nikkarinkruunun hankkeen projektinjohto ja valvonta

09.01.2018

Ennaltaehkäise pientalon korjauskustannuksia!

05.01.2018

Kuntoarvioon sisältyy nykyään myös kevyt lämpökamerakuvaus!

03.01.2018

Raksystems kasvattaa suunnitteluosaamistaan ostamalla Insinööritoimisto R J Heiskanen Oy:n

18.12.2017

Miksi energiatodistus ei ole turha?

15.12.2017

Referenssi: As Oy Näsinlaineen hanke- ja korjaussuunnittelu sekä rakennuttaminen ja valvonta

12.12.2017

Suomalaiset talot tulevaisuudessa

05.12.2017

Osta työtä Suomeen -päivänä tuetaan kotimaisia tuotteita ja palveluita

01.12.2017

Referenssi: HEKA:lle puitesopimuksen kautta laaja-alaisia hankkeita

30.11.2017

Suomalaiset talot vuosina 1990-2017

28.11.2017

Hyvinvoivat työntekijät parhaan palvelun takana

27.11.2017

Referenssi: As Oy Laivastonkatu 8-10:n linjasaneerauksen suunnittelu

23.11.2017

Suomalaiset talot 1970-1980 -luvuilla

22.11.2017

Suunnittelua äidiltä pojalle

15.11.2017

Raksystems tekee Länsimetron sähköjärjestelmien lämpökuvaukset

13.11.2017

Paluumuuttajana Raksystemsillä

07.11.2017

Referenssi: Suomen Synsam-ketjun myymälöiden konseptiuudistuksen projektinjohto

01.11.2017

Pidämme huolta kansallisomaisuudestamme

31.10.2017

Suomalaiset talot 1940-1960 -luvuilla

30.10.2017

Suomalaiset talot 1917-1939 -luvuilla

26.10.2017

Home- ja energiatehokkuusriskit kuriin - globaalisti uraauurtava ratkaisu

25.10.2017

Referenssi: Lahden raviradan kuntoarvio

24.10.2017

Raksystems juhlistaa 100-vuotiasta Suomea jakamalla oman tarinansa

23.10.2017

Rakennusten kosteusvaurioriski on nyt suurimmillaan

12.10.2017

Raksystems kierrättää elektroniikkaa ja paperia!

12.10.2017

Työmatkapyöräilyllä on useita etuja

10.10.2017

Energiansäästöviikko

09.10.2017

Raksystems vahvistaa jalansijaansa Hämeenlinnassa

06.10.2017

Asiakastarina: onnistunut putkiremontti on kaikkien etu

04.10.2017

Referenssi: Viskitislaamon muutostöiden suunnittelu ja projektinjohto

03.10.2017

Kuntotarkastuksesta apua jo asumisen aikana

29.09.2017

Asiakastarina: Turvallista ja riskitöntä rakentamista ammattilaisen avulla

25.09.2017

Referenssi: Puijon tornin betonirakenteiden kuntotutkimus

22.09.2017

Raksystems mukana Edupolin Korjausrakentamisen projektihallinnan valmennuksessa

21.09.2017

Raksystemsin VTT:n ISO 9001 ja 14001 sertifikaatit

19.09.2017

Sisäilmaongelmissa aika ratkaisee

04.09.2017

Älä myöhästy rakentajan reklamoimisesta

27.08.2017

Tervetuloa taloyhtiöiltaan!

23.08.2017

Sähköalan asiantuntijuutta Raksystemsillä

17.07.2017

Energiatodistus tulee nykyään laatia kaikille rakennuksille

12.07.2017

Sisäilmaongelmiin kokonaisvaltaista selvitystä

20.06.2017

Oletko valmistautunut uuden taloyhtiön ja asunnon vuositarkastukseen?

08.06.2017

Toimitusjohtajamme pitää lupauksensa työllistämisestä ja nostaa panoksia

30.05.2017

Raksystemsillä kolme VTT:n henkilösertifioimaa sisäilma-asiantuntijaa (SISA)

22.05.2017

Salaojat tarvitsevat säännöllistä tarkastusta ja huoltoa

09.05.2017

Omakotitalon omistajista 92 % ei käytä huoltokirjaa

18.04.2017

Raksystems julkaisee älykkään mobiilisovelluksen talonpitoon

10.04.2017

Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli sen hoitoa ja kunnossapitoa laiminlyödään

28.03.2017

Raksystems mukana Yksi elämä - terveystalkoissa

21.03.2017

Miten varautua yhtiökokoukseen?

07.03.2017

Raksystems kouluttaa taloyhtiön hallitusjäseniä

06.02.2017

Homevauriot pelottavat ja syystä

03.02.2017

Raksystems AEC Projektinjohto Oy:n toimintaa jo vuosi takana

27.01.2017

Raksystems finalistien joukossa vuoden 2016 putkiremonttikilpailussa!

26.01.2017

Nyt on hyvä aika selvittää lämpövuodot ja estää mahdolliset homevauriot

16.12.2016

Raksystems mukana luomassa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta

15.12.2016

Suunnitelmallisuudella voidaan säilyttää omakotitalon arvo

15.11.2016

Piilovirhevakuutus turvaa asuntokaupan

14.11.2016

Nyt voit varata kuntotarkastuksen kotisivuiltamme

28.10.2016

Energiansäästöviikko - Miten säästää energiassa myös pakkasilla?

13.10.2016

Energiansäästöviikko - Sauno säästäen!

13.10.2016

Energiansäästöviikko - Millainen on energiatehokas asunto?

12.10.2016

Raksystems mukana energiansäästöviikoilla 10.–16.10.2016!

10.10.2016

Raksystemsin toimintaa ohjaa VTT:n myöntämät laatusertifikaatit

06.10.2016

Kuntotarkastus on ensimmäinen askel onnistuneeseen asuntokauppaan

30.09.2016

Hyvän kuntotarkastuksen resepti

07.09.2016

Raksystemsin uusi Ostajan Kauppaturvavakuutus tuo ostajalle taloudellista turvaa piilevien virheiden varalta

18.08.2016

Energiatodistuksia koskeva sääntely muuttuu

10.08.2016

Milloin mökin patterit tulee uusia ja mitä siinä tulee huomioida?

30.06.2016

Suomalaisten kansallisomaisuus homehtuu

13.06.2016

Miksi hyvä ja laadukas rakentaminen ei ole itsestäänselvyys?

06.06.2016

Miten varautua putkiremonttiin?

01.06.2016

Raksystems vahvasti mukana erilaisissa projektinjohto- ja valvontatehtävissä

09.05.2016

Rakennusmääräykset, rakentajan riesa vai laadun tae?

06.05.2016

Raksystemsille on myönnetty Avainlippu merkkinä suomalaisesta työstä

22.04.2016

Energiatehokkuuslaki velvoittaa suuria yrityksiä toimenpiteisiin

14.04.2016

Kylpyhuoneen kunnostus vaatii osaamista

04.04.2016

Suomalaisten kodeissa piilee virheellisiä sähköasennuksia

22.03.2016

Säästä energiaa ja rahaa vaihtamalla kotisi lämmitystapa

23.02.2016

Raksystems siirtyi Esa Saarisen johdolla hellän dynaamiseen aikakauteen!

11.02.2016

Raksystems vahvistaa liiketoimintaansa ostamalla AEC Rakennus Oy Projektinjohdon

01.02.2016

Lumenpudottajan vinkit

25.01.2016

Tehokkaat ja helpot keinot talosi ylläpitoon kylmällä ilmalla

09.01.2016

Asbestilainsäädäntö muuttui

09.01.2016

Hyvä Suomi!

24.11.2015

Raksystems vahvassa vedossa

22.11.2015

Suomi on kuntotarkastusten Villi Itä

19.11.2015

Asuntoradio - Pientalon katon huoltotoimet

13.11.2015

Huono sisäilman laatu sairastuttaa

09.11.2015

Pakkasilmalla selviää rakennuksen lämpövuodot

08.10.2015

Energiansäästöviikko - Järkevästi liikenteessä

08.10.2015

Energiansäästöviikko - Rakentaja, ota energia-asiat jo suunnitteluvaiheessa huomioon

02.10.2015

Energiansäästöviikko - Oikeilla kulutustottumuksilla isoja säästöjä

02.10.2015

Energiansäästöviikko - Mieti miten kulutat!

29.09.2015

Energiansäästöviikko - Tietokoneet kiinni yöksi!

29.09.2015

Energiansäästöviikko - Vinkkejä toimistoon

29.09.2015

Raksystems mukana Energiansäästöviikoilla

22.09.2015

Hyvä kuntotarkastaja tarvitsee asiantuntevuuden lisäksi ammattietiikan

22.09.2015

Tarkastettu ja vakuutettu

17.09.2015

Turvallisen asumisen muistilista

15.09.2015

Myös talon rakenteilla on parasta ennen -päiväys

28.08.2015

Kuinka tuoda insinööri lähelle ihmistä?

12.08.2015

Suomessa asuntokaupassa luotetaan hyvään onneen, muissa Pohjoismaissa suojaudutaan vakuutuksella

12.07.2015

Virtaset - Lapsiperheen matka talohelvetistä terveelliseen kotiin 3/3

30.06.2015

Virtaset - Lapsiperheen matka talohelvetistä terveelliseen kotiin 2/3

26.06.2015

Virtaset - Lapsiperheen matka talohelvetistä terveelliseen kotiin 1/3

24.06.2015

Kuntoarvio tulisi päivittää viiden vuoden välein

23.06.2015

Terveystarkastajien käyttämien asiantuntijoiden pätevyysvaatimukset ovat tiukentuneet

23.06.2015

Uusi suuryritysten energiatehokkuuslaki astui voimaan 1.1.2015

29.05.2015

Raksystems tuo markkinoille uuden asuntokaupan piilovirhevakuutuksen

20.05.2015

Raksystems mullistaa vakuutusmarkkinat!

13.05.2015

Joka toisen omakotitalon sadevedet on ohjattu väärin – suoraan talon perustuksiin

04.05.2015

Kuuntele Iskelmää ja bongaa Raksystemsin mainos!

28.04.2015

Vapun aukioloajat

27.04.2015

Salaojien säännöllinen tarkastus ja huolto varmistaa järjestelmän toiminnan

27.04.2015

Onnistuneen putkiremontin varmistaa tarkka valvontatyö

13.04.2015

Mitä ovat Motivan mukaiset energiapalvelut?

27.03.2015

Huonokuntoinen katto tuhoaa talon

19.03.2015

Keitä me olemme?

19.03.2015

Asunnon ostajan epätietoisuus on yleistä

17.02.2015

Uutiskirje 6/2015

15.02.2015

Uutiskirje 4/2015

19.01.2015

Raksystems julkistaa uuden logonsa - Uutiskirje

07.01.2015

Marko Malmivaara osti Raksystemsin osakekannan

28.11.2014

Talvi on lämpökamerakuvausten aikaa!

20.11.2014

Omakotitalokauppaa tehdään Suomessa tuurilla

09.04.2014

Uusi Kunnon Asialla -asiakaslehtemme juhlistaa Raksystems Anticimexin 25. juhlavuotta!

06.03.2014

Uusi Kunnon Asialla -asiakaslehtemme on julkaistu.

16.12.2013

Turvallisia vinkkejä – huolehdi talostasi talven kynnyksellä

27.11.2013

Asiakaslehtemme on julkaistu elokuulle

21.08.2013

”Asuntokaupalle suuri haaste – noin 3500 myynnissä olevaan taloon tarvitaan energiatodistus toukokuussa”

07.05.2013

Asiakaslehtemme on julkaistu huhtikuulle

19.04.2013

Uusin asiakaslehtemme on julkaistu maaliskuulle

19.03.2013

Uusi asiakaslehtemme on julkaistu helmikuulle

15.02.2013

Uusi uutiskirjeemme Kunnon Asialla on julkaistu lokakuulle

19.10.2012

Kuntotarkastustoiminta vaatii sertifioidun laadun

17.10.2012

Kodin kuntoturva -palvelu kertoo talon omistajalle rakennuksen kunnon

23.03.2012

Uusi asunto-osakeyhtiölaki - mikä muuttui?

02.09.2011

Omakotitaloille oma kuntoarviointikäytäntö?

28.07.2011

Kosteus- ja hometalkoot selvitti asuntokaupan pohjoismaisia käytäntöjä

16.02.2011

Suomalaisissa omakotitaloissa luultua enemmän vaurioita

22.01.2010

Ei vara venettä kaada - saati taloa

04.05.2009