5 vinkkiä ikkunoiden ja ovien huoltoon

Ikkunat ja ovet altistuvat erilaisille sääolosuhteille pitkin vuotta. Tästä syystä niiden rakenne, materiaalivalinta ja kunnossapito vaatii paljon huomiota. Toimivat ikkunat ja ovet tuovat käyttömukavuuden lisäksi säästöä energiakustannuksiin, mutta myös varmistavat asumisturvallisuuden.

Ikkunat ja ulko-ovet vaativat myös säännöllistä huoltoa             

Ikkunoista ja ulko-ovista kannattaa huolehtia. Huolehtiminen tarkoittaa ikkunoiden ja ulko-ovien kunnon seuraamista ja mahdollisten vikojen korjaamista sekä säännöllistä huoltokäsittelyä.  Huollon laiminlyönnin seurauksena syntyy helposti pinnoitevaurioita, ilma- ja vesivuotoja ja jopa puuosien lahoamista.

Vanhoille ikkunoille ja ulko-oville on tyypillistä, että ne eivät avaudu tai sulkeudu kunnolla. Lisäksi ongelmina voivat olla lämpövuodot ja vetoisuus, laho- ja muut puuvauriot, maalin ja kittausten hilseily tai lohkeilu, ikkunan huono ääneneristävyys ja riittämätön tai hallitsematon korvausilman saanti. Eteläpuolen ikkunat ovat usein myös huonokuntoisempia kuin rakennuksen pohjoispuolen ikkunat. Tyypillisiä kunnostustoimenpiteitä ovat vanhojen tiivisteiden vaihto uusiin, lukkojen ja saranoiden kunnostaminen (voitelu), ikkunakittausten uusiminen, käyntisovitukset sekä huoltomaalaus.

Ikkunatyypeistä ehkä huonoimmin aikaa ovat kestäneet huoltoa vaille jääneet, tummaksi kuultokäsitellyt puuikkunat, joita käytettiin 1960-luvun lopulta 1980-luvun puoleenväliin. Kuultokäsitellyt ikkunat tulisi pintakäsitellä muutaman (5-7) vuoden välein, muuten ne sään vaikutuksesta turmeltuvat.

Ikkunanpuitteiden huoltomaalauksen yhteydessä poistetaan vanha, hilseilevä ja irtoava maali. Tämän jälkeen ikkunat pohjamaalataan ja mahdollisesti kitataan sekä pintamaalataan. Suurin työvaihe huoltomaalauksessa on juuri pohjatöissä joiden huolellisuudella taataan pitkäaikaiskestävä ja uutta vastaava maalipinta . Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivisteiden ja maalipintojen elinkaari on siis rajallinen, ja ne täytyy aika ajoin uusia. Jos huolto ja kunnossapito laiminlyödään täysin, voivat ikkunat ja ovet olla vaihdettavassa kunnossa jo 20 vuoden jälkeen, kun niiden tekninen käyttöikä on kuitenkin paljon pidempi.

Jos ikkuna on kovin huonossa kunnossa, sen korjaaminen maksaa enemmän kuin vaihtaminen uuteen. Lisäksi uuden ikkunan lämmön- ja ääneneristys ovat yleensä vanhaa ikkunaa parempia.

5 tyypillistä ikkunoiden ja ulko-ovien ongelmaa

  • Vesipeltien vuodot rakenteisiin.
  • Pinnoitevauriot auringon puolisivuilla.
  • Tiivisteiden vuodot.
  • Huurtumisongelmat.
  • Ongelmia avaamisessa ja sulkemisessa.

Ikkunoiden ja ovien huoltamiseen tarvitset mm. ruuvimeisselin, öljyä sekä pintojen vaatimaa huoltoainetta.

Tee näin:

  • Tarkista tiivisteiden ja karmien kunto sekä huolla tai uusi ne tarvittaessa.
  • Öljyä ja kiristä saranat ja niiden ruuvit.
  • Huoltokäsittele pinnat. Muista kuitenkin säilyttää karmipinnoissa olevat tarramerkinnät esimerkiksi erilaisesta lasipinnasta. Tarkista myös kosteusrasitusjäljet ja ovatko tuhoeläimet aiheuttaneet vahinkoja.
  • Tarkista vesipeltien kunto ja kaltevuus, jotta vesipellien vuodot rakenteisiin estettäisiin. Pese ikkunat lämpimällä vedellä ja esim. astianpesuaineella.
  • Mikäli asut kaksikerroksisessa talossa, niin muista varmistaa 2. kerroksen palopoistumisikkunan tai -reitin toimivuus.

Mikäli ikkunoissa tai ovissa on silmin havaittavia vaurioita, ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja miten edetä. Lisäksi kannattaa ottaa vauriokuva KotiAppin Kotikansioon.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp