Energiansäästövinkit jouluun

Joulusauna, -valot ja perinneruoat ovat osa monen suomalaisen joulua, mutta ne kuluttavat myös harmittavan paljon energiaa.

Energiaviisaalla toiminnalla pientaloasuja vähentää asumisesta karttuvia kustannuksia eli säästää rahaa. Hyviä jokapäiväisiä ratkaisuja tekemällä pientaloasuja vähentää myös hiilijalanjälkeä ja arjen ympäristövaikutuksia. Yksittäisen pienen energiaa nipistävän teon tekeminen jouluna voi tuntua turhalta, mutta yhdessä niistä kertyy paljon.

Mihin suomalaiset kuluttavat energiaa?

Eniten suomalaisilla kuluu energiaa lämmitykseen, ruoan laittamiseen, saunomiseen ja kodinelektroniikkaan. Tilanne ei muutu jouluna, sillä silloin uuni, sauna ja televisio – kodin lämmitystä unohtamatta – ovat päällä lähes jatkuvasti.

Joulun aikana käytämme useita erilaisia sähkölaitteita päivittäin. Monissa sähkölaitteissa, kuten televisiossa ja tietokoneessa, on nykyään valmiustila. Näihin huomaamattomiin valmiustiloihin voi kulua jopa 10 % kodin sähkönkulutuksesta, joten laitteiden valmiustila kannattaa muistaa katkaista. Myös kodin laitteiden energialuokitus on suositeltavaa varmistaa. Energiatehokkaampi laite on usein kalliimpi hinnaltaan, mutta se maksaa itsensä takaisin nopeasti sähkönkulutuksessa.

Sähkökiuas on kodin ylivoimaisesti suuritehoisin sähkölaite ja sen käyttö on usein hieman rempallaan joulukiireiden lomassa. Lämmityskerrat, saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat saunomisen energiakulutukseen. Saunojan kannattaa saunoa aina kerralla koko perheen voimin ja pitää kiuas päällä vain saunomisen ajan. Myös saunomislämpötilaan on hyvä kiinnittää huomiota, sillä saunan sähkönkulutus nousee jopa 30 %, mikäli se lämmitetään 100 asteeseen.

Kodin lämmitys on energiasyöppö

Suurin osa kodin energiasta kuluu lämmitykseen. Yksinkertaisin keino säästää lämmityksessä on tiputtaa kodin huonelämpötilaa. Kun koko suku on viettämässä joulua samoissa tiloissa, sisälämpötila nousee helposti korkealle. Jo yhden lämpötila-asteen laskemisella voidaan säästää jopa 5 % lämmitysenergiasta. Sopiva lämpötila oleskelutiloihin on 20-21 astetta.

Kodin lämmitykseen vaikuttaa myös merkittävästi lämmöneristys, lämmitysjärjestelmä sekä ilmanvaihto. Tarpeenmukaistamalla ilmanvaihtoa sekä tehostamalla lämmöneristystä ja lämmitysjärjestelmää, pientaloasuja pääsee vaikuttamaani kotinsa energiakulutukseen. Energiaremontti kannattaa aloittaa aina koko rakennuksen energiansäästöpotentiaalin ja peruskorjaustarpeen selvittämisellä, jonka ammattilainen osaa parhaiten.

Kuusi vinkkiä energiatehokkaampaan jouluun:

  1. Sammuta valot yöksi. Monet jouluvalot voi esimerkiksi ajastaa, jolloin ne kuluttavat sähköä vain päiväsaikaan.
  2. Suosi led-valoja jouluvalo-ostoksilla. Led-valojen sähkönkulutus on perinteisiä valosarjoja huomattavasti pienempi.
  3. Sulata ja jäähdytä ruoat energiatehokkaasti. Sulatus on hyvä tehdä hitaasti jääkaapissa ja jäähdytys ulkona esimerkiksi parvekkeella tai terassilla. Suojaa ruoat hyvin eläimiltä.
  4. Tarkkaile joulusaunan lämpötilaa. Energiatehokas saunomislämpötila on 70-80 astetta.
  5. Hyödynnä kinkun ja muiden jouluruokien paistamisessa yösähköä.
  6. Lämmitä uuni täytenä. Uuniin mahtuu samalla kertaa monia ruokalajeja, joten sitä ei kannata lämmittää vain yhden ruoan takia.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp