Tunnetko kotisi energiasyöpöt

Tarkista kotisi energiasyöpöt

Kotisi sähkönkulutus kasaantuu helposti tietyille osa-alueille. Kun tunnistat kotisi todelliset sähkösyöpöt, voit säästää merkittävästi niin luontoa kuin rahaakin. Oikeilla kulutustottumuksilla voit säästää jopa 30% kokonaiskulutuksestasi. Lue vinkit energian säästötoimiin ja löydä kotisi energiasyöpöt!

Lämmitys

Lämmitys vie suuren osan kotisi energiankulutuksesta. Lämmityksen energiankulutusta on kuitenkin suhteellisen helppo laskea itse omilla asumistottumuksilla. Kun kodin sisäilmaa lasketaan yhdellä lämpöasteella, saavutat noin 5% energiansäästön. Kodin suositeltu lämpötila on yleisesti 21 C. Erityisesti jos lähdet pois kotoa pitkäksi ajaksi, kannattaa huonelämpötilaa pienentää eri tilojen lämmitystarpeen mukaan.

Suihkun jälkeen lattialle lammikoituneen veden kuivaaminen lattialämmityksen avulla on kallista. Säästät energiaa ja pääset halvemmalla, kun kuivaat pesuhuoneen lattian lastalla. Lämmitysjärjestelmä kannattaa muutenkin tarkastaa ammattilaisen avulla säännöllisesti, esimerkiksi lämmityskauden alussa. Lämmitysjärjestelmän perussäädöllä voidaan saavuttaa jo 10-15 %:n säästö lämmitysenergiankulutuksessa.

Ovet ja ikkunat kannattaa tiivistää, mutta kuitenkin niin, että huolehdit korvausilman saannista. Lämpöpattereiden sijoittelu tulee myös tarkastaa, esimerkiksi verhoja tai isoja huonekaluja ei kannata laittaa pattereiden eteen. Jääkaappi ja muut kylmälaitteet kannattaa myös sijoittaa niin, että niiden ympärille jää tilaa ilmankierrolle. Ahdas paikka voi jopa kaksinkertaistaa energiankulutuksen.

Vedenkulutus

Vedenkulutus vie paljon energiaa, mutta siitä on myös todella helppo säästää jokapäiväisillä toimenpiteillä. Vaihda suihkuun vettä säästävät suuttimet niin, että vettä tulee enintään noin 12 litraa minuutissa. Tällä voit säästää jopa 40% vedenkulutuksessa. Suihkussa vietettyä oloaikaa kannattaa myös lyhentää, pienillä eroilla saa jo vuodessa isoja säästöjä aikaan. Noin 5-10 minuuttia on suositeltu maksimiaika, jota suositellaan vietettävän yhdellä kertaa suihkussa, enemmän sitä harvoin tarvitsee.

Saunominen kannattaa myös hoitaa yhdessä. Vedenkulutuksen säästämisen lisäksi energiaa säästyy saunanlämmityksessä merkittävästi. Jos saunaa lämmittää neljä kertaa viikossa neljän tunnin ajan verrattuna yhteen kertaan viikossa puolentoista tunnin ajan, sähköä säästyy vuodessa noin 500 euron edestä. Jätä saunan ovi auki löylyjen jälkeen, niin saat hyödynnettyä lämmön suihkun lattian kuivaamiseen.

Ilmanvaihtojärjestelmä

Kotisi energiasyöpöt vievät melkein huomaamatta suuren osan kotisi sähkönkulutuksesta. Liesituuletin voi helposti jäädä ruuanlaiton jälkeen vahingossa päälle. Ilmanvaihtojärjestelmäsi voi kuitenkin olla yksi kotitaloutesi suurimmista energiasyöpöistä. Jo tunnissa liesituuletin voi tyhjentää kotisi lämminilmamäärän.

Ilmavaihtojärjestelmän huoltamisella, säätämisellä ja varsinkin koneen uusimisella nykyaikaiseksi voidaan saada jopa 15-25% ostoenergiansäästöä. Huoltotoimenpiteet kannattaa siis muistaa pitkin vuotta. Tämän lisäksi nuohousta suositellaan suoritettavan vähintään 10 vuoden välein. Jos ilmanvaihtojärjestelmän huoltoa ja ylläpitoa laiminlyö tai säädöt on väärin asetettu, ilmanlaadun heikkenemisen lisäksi myös energiaa menee valtavat määrät hukkaan.

Valaistus

Varsinkin syksyn myötä iltojen pimetessä tekee mieli jättää herkästi valoja palamaan ympäri kotia, mutta yritä muistaa sammuttaa aina valot, jos kyseisessä huoneessa ei oleskella. Harkitse myös liiketunnistimien tai hämäräkytkimien asennusta valoihin.

Syksyn myötä valojen palamisen huomaa myös herkästi ja lamput tulee usein uusittua. Suosi energiansäästövalaisimia, esimerkiksi led-, pienloiste- ja halogeenilamppuja. Energiansäästövalaisimet kestävät noin 5-25 kertaa vanhoja hehkulamppuja pidempään sekä kuluttavat jopa 30-80% vähemmän sähköä verrattuna hehkulamppuihin.

Muutenkin kodinkoneostoksilla kannattaa suosia vähemmän sähköä käyttäviä koneita, joiden energiamerkintä on mahdollisimman lähellä A+++ energialuokkaa. Kodin sähkönkulutuksesta jopa 3-10% kuluu elektroniikan valmiustiloihin. Pidä siis huolta, että tunnistat kotisi merkittävimmät energiasyöpöt Energiansäästöviikon aikana!

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp