Separaattoritehtaasta moderniksi mediataloksi – Haapaniemenkatu 5:n rakennesuunnittelu

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo rakennutti Helsingin Sörnäisten Haapaniemenkatu 5:en historialliseen rakennukseen mediatalokompleksin, jonka juuret sijoittuvat yli 100 vuoden päähän. Rakennus valmistui vuonna 1916 Wärtsilä yhtymä Oy Kone ja Sillan separaattoritehtaan käyttöön.

Tehdastoiminnan jälkeen rakennus on ollut toimistokäytössä mm. Rakennusliike Hakalla ja Verohallinnolla. Rakennus saneerattiin konsulttitoimisto Milttonin ja Supercellin perustaman koodauskoulu Hiven käyttöön. Raksystems Heiskanen toteutti saneerauksen rakennesuunnittelun.

Rakennesuunnittelun toteutus

Rakennuksen saneeraus aloitettiin vuonna 2017 ja se valmistui vuonna 2019. Saneerattavia tiloja on neljässä kerroksessa ja niiden laajuus on 7 670 k-m². Saneerauksessa keskitytään sisätiloihin, sillä punatiilinen julkisivu on suojeltu.

Viimeiset isommat muutokset rakenteisiin oli tehty 1980-luvulla, joten moni asia muutetaan nykypäivän tekniikkaa ja toimintaa vastaavaksi. Suurimmat muutokset koskevat talotekniikkaa. Sähkö-, viemäri-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmät uusitaan, joten niitä varten rakenteisiin tulee paljon uusia läpivientejä. Myös uusia seiniä rakennetaan ja puretaan vuokralaisten toimintaan sopivaksi.

”Kaunis rakennus ja kauniit rakenteet! Talon rakenteet olivat ikäänsä nähden hyvässä kunnossa ja selkeästi nähtävissä. Tähän kun lisää vielä 1980-luvun toimistomuutoksen dokumentit ja rakenneavaukset niin suunnittelutyö on sujunut ilman suurempia ongelmia.’’, kertoo Raksystemsin projektissa rakennesuunnittelijana toiminut Pauli Wetterstrand.

Kohdetiedot:

Rakennesuunnittelun toteutus: 2019
Laajuus: 7 670 k-m²
Asiakas: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp