Vesikatto suojaa koko kotia ja siksi sen kunnosta kannattaa pitää huolta. Raksystemsin kuntotarkastaja tarkastaa peltikattoa.

Huonokuntoinen katto vaikuttaa koko talon terveyteen

Talon katosta on tärkeää pitää huolta, sillä se suojaa kaikkea sen alla olevaa. Jos talon sisäpuolella havaitaan huonokuntoisesta katosta johtuvia ongelmia, korjauspäätöstä ollaan venytetty liian pitkälle. Edessä voi olla kalliskin kattoremontti, mikäli huonokuntoinen katto tuhoaa myös vesikatto- ja yläpohjarakenteita.

Asuntokaupan yhteydessä tarkastamatta jätetty omakotitalon katto voi aiheuttaa mittavia vahinkoja. Esimerkiksi muutama vuosi sitten kiinteistökaupan kohteena oli 1940-luvun talo, jonka myynnin yhteydessä ostaja ja myyjä olivat yksimielisiä, ettei kuntotarkastusta tarvittu kiinteistönvälittäjän suositteluista huolimatta.

Ennen asuntokauppaa taloon oli uusittu vesikate ja yläpohjarakenteiden lämmöneristystä oli myös parannettu aiemmin. Dokumentaatiot remonteista kuitenkin puuttuivat, joten tarkemmat tiedot olivat myyjän muistin varassa.

Vesikatto suojaa koko kotia ja siksi sen kunnosta kannattaa pitää huolta.

Ensimmäinen talvi paljasti katon ongelmat

Uusi omistaja epäili katon kuntoa, kun talven tullen jää alkoi muodostumaan räystäille poikkeuksellisesti. Myös talon yläkerrassa havaittu tunkkainen haju ja perheen sitkeät flunssat viittasivat siihen, että ihan kaikki ei uudessa kodissa ollutkaan kunnossa.

Ensimmäistä kertaa kohteessa käytyäni huomasin, ettei yläkerran sisäilma ollut raikasta, kuten piti. Molempien yläkerrassa sijaitsevien makuuhuoneiden ikkunat olivat huurussa puoleenväliin asti sisäpuolelta. Syykin selveni, kun sain tietää, ettei yläkerrassa ollut ollenkaan ilmanvaihtoa.

Ensimmäisellä käynnilläni tein pistokokeita ja avasin yläpohjarakennetta rasiaporalla. Koeavauksista selvisi, että yläpohjarakenteessa tosiaan oli ongelmia. Kateremontin yhteydessä yläpohjaan asennetut lämmöneristeet oli asennettu kiinni vesikatteen aluslaudoitukseen, jolloin väliin ei jäänyt tuuletusväliä.

Tämä aiheutti kosteusvaurion aluslaudoituksessa. Osassa yläpohjaa käytettiin lämmöneristeenä mineraalivillaa ja osassa uretaanilevyjä. Yhden satunnaisen rasiaporareiän kohdalla eristeenä oli käytetty molempia. Pienen tutkimuksen jälkeen totesin, että yläpohjarakennetta on syytä avata tarkempia tutkimuksia varten.

Lunta ja jäätä talon katon räystäällä

Tutkimuksissa paljastui vaurioitunut yläpohjarakenne, joka johti laajaan kattoremonttiin

Menin seuraavan kerran paikalle, kun yläpohjarakenteet oli avattu. Tuolloin selvisi, että kaikki yläpohjan rakenteet olivat täysin vaurioituneet, puurakenteet tummuneet ja jossain oli jopa lahonnutta puuta. Koska lahovauriot vaativat useimmiten vuosia syntyäkseen, oli niiden pakko olla ollut havaittavissa aiemman kattoremontin yhteydessä.

Hämmästyin, ettei vesikattoremonttia tehnyt urakoitsija ollut kiinnittänyt lahoihin kattokannattajiin uusia ruoteita. Samaisella käynnillä selvisi myös, että yläkerran ulkoseinien yläosissa oli kosteusjälkiä ja tummunutta purua.

Syy kosteusvaurioon löytyi yläpohjarakenteen puutteellisesta tuuletuksesta ja sen aiheuttamasta kondenssivesien vuotamisesta ulkoseinärakenteeseen. Vaurioon saattoi olla osasyynä myös vanhan vesikatteen vuodot.

Kun tarkemmat tutkimukset oli tehty, päädyttiin koko yläpohjarakenteen korjaamiseen. Uusi vesikatto tulisi purkaa, yläkerran sisätilojen pinnat uusia ja sinne tulisi asentaa ilmanvaihto sekä ulkoseinien yläosat uusittaisiin.

Laaja korjaus siirrettiin seuraavaan kesään, ja asukkaat joutuivat muuttamaan sen ajaksi tilapäisesti pois kodistaan.

Ikävä tilanne olisi ollut vältettävissä Suoritusohjeen mukaisella kuntotarkastuksella

Mikäli ennen vesikatto- ja yläpohjaremonttia talon rakenteiden kunto olisi selvitetty kunnolla ja selvityksen pohjalta laadittu korjaussuunnitelma, ikävä tilanne oltaisiin voitu välttää.

Näin myös korjaustyöt olisivat alusta asti tulleet asianmukaisesti valvotuiksi sekä dokumentoiduiksi. Katon kunnon tutkimukseen ja korjaustöiden suunnitteluun ja valvontaan käytetty summa olisi maksanut itsensä moneen kertaan takaisin.

Huonokuntoinen vesikatto voi aiheuttaa ongelmia kattorakenteiden lisäksi välikatossa. Eristevillojen laittoa välikattotilassa.

Kyseisen kohteen asuntokauppariidalta olisi vältytty, mikäli ennen kauppaa kohteeseen olisi tehty asianmukainen eli Suoritusohjeen mukainen kuntotarkastus. Kuntotarkastukseen, joka on tehty noudattaen KH-kortin ohjeita, kuuluu kohteessa olevan vinon yläpohjarakenteen avaaminen.

Vino yläpohjarakenne on KH-kortissa luokiteltu riskirakenteeksi, jolloin kuntotarkastaja tutkii rakenteen aina tarkemmin.

Asuntokauppariidassa päästiin sopuun

Kaikkiaan remontin kustannukset nousivat noin 65 000 euroon. Hinta oli noin kolme kertaa suurempi, kuin ennen asuntokauppaa tehtyjen kattoremonttien hinta. Lisäksi kuluja tuli myös tilapäisasumisratkaisusta, asianajokuluista sekä tietenkin asian tutkimis- ja selvittelykustannuksista.

Ostaja ja myyjä riitelivät asiasta, mutta asia sovittiin ennen käräjäoikeutta. Myyjä suostui maksamaan lähes kokonaan remontista aiheutuneet kustannukset. Useinkaan tämä ei ole mahdollista, mikäli myyjä on jo ehtinyt sijoittaa saamansa rahat uuteen kohteeseen.

Tällöin oikeustaistot eri oikeusasteissa saattavat kestää jopa vuosia, kun yritetään saada ratkaisu sille, kuka maksaa koituneet vahingot.

Tämä tapaus muistuttaa, että talon katosta kannattaa pitää huolta. Vesikatteen teknistä käyttöikää voidaan jatkaa asianmukaisella huoltamisella keskimäärin 10-15 vuotta. Huoltotoimenpiteisiin panostaminen on siis erittäin kannattavaa.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp